newchangecatalystfinaltransp

Dag 1: Hoe je met een missie en commitment in actie kan komen richting je doelen.

red banner

Veranderen = in beweging komen

Uitstelgedrag. Twijfels. Afleiding. We kennen het allemaal. We hebben het plan om te verbeteren maar toch doen we het uiteindelijk niet. Maar hoe lang ga je wachten tot je het beste van jezelf eist? Je weet dat je beter kan. Je weet dat je meer kan doen. Iemand moet de controle nemen en dat kan je alleen zelf zijn.

Om jou te helpen met persoonlijke verandering is deze challenge in 5 stappen opgedeeld. Vandaag gaan we aan de slag met Rood. Daarna zullen er nog 4 lessen volgen.

changecatalystgif

Daadkrachtig starten met veranderen.

Discipline en consistentie ontwikkelen.

Prestaties en resultaat verbeteren.

Met harmonie en balans leven.

Met positiviteit en flow doorgaan.

longW2T

Start de drietrapsraket

imageonline-co-transparentimage

We starten de challenge met de rode drijfveer activeren.

Dit doen we door aan de slag te gaan met een missie en commitment. Hiermee ontbrand je jouw transformatie. Daarna ontdek je de kracht van een pact en positief risico om je verandering nog meer intensiteit te geven.

Om jou te helpen tijdens deze challenge heb ik verschillende templates (formulieren) gemaakt die je zelf kan invullen. Pak het template er bij voor vandaag door hier te klikken.

Loop door de stappen heen van deze challenge en gebruik het formulier om te starten met de verandering jij wil beginnen in je leven.

longW2T

Stap 1. Een Missie & Commitment opstellen

datas

Voor de challenge heb je vast een zeker een doel in gedachten waar jij aan wil werken. Daarom is de eerste stap om dit doel vertalen naar een missie. Maar waarom is dit eigenlijk belangrijk?

De simpele reden is dat een doel eindig is. Het is een specifiek punt waar je naartoe wil werken. En nu kunnen we ons wel focusen op dat doel, maar laten we eerlijk zijn. Hoeveel motiveert dit doel je? Waarschijnlijk is het doel redelijk onzeker, en ligt het ver in de toekomst. Zie je er al tegenop om het werk te doen om dat doel te bereiken? Daarom werkt het niet om alleen maar doelen te stellen, want anders had je het wel uit jezelf gedaan. Dat maakt het ook lastig om direct motivatie te voelen voor je doel.

Daarom vraag ik je om een missie op te stellen die beschrijft welke acties je dagelijks of wekelijks consistent moet uitvoeren om je doel te bereiken. Laat ik je hieronder wat voorbeelden geven.

longW2T

Doel: 5 kilo afvallen of 5 kilo spieren bouwen.
Missie: dagelijks gezond eten en genoeg bewegen.

Doel: een product of dienst verkopen.
Missie: dagelijks werken aan je website, marketing, sales, product of dienst.

Doel: de beste versie van jezelf worden en onzekerheid overwinnen.
Missie: dagelijks aan je zelfontwikkeling werken en uit je comfort zone treden

Doel: gelukkiger en blijer worden.
Missie: dagelijks mediteren en dankbaarheidsoefeningen doen.

Doel: een nieuwe taal spreken.
Missie: dagelijks de taal leren, spreken en oefenen.

Zoals je ziet staat er bij de missie steeds 'dagelijks' voor. Dit komt omdat lange termijn doelen alleen te bereiken zijn met acties die je iedere dag weer uitvoert. Rome was ook niet in één dag gebouwd. In andere woorden, je missie bestaat uit acties die je dagelijks uitvoert om richting je doel toe te werken.

longW2T
template rood

Schrijf nu jouw missie op

Pak het formulier erbij voor de challenge van vandaag.

Schrijf jouw missie op.

Welke activiteiten wil jij graag consistent gaan uitvoeren in de aankomende weken? Is dit dagelijks, of een x aantal keer per week?

Welke activiteiten zijn er dagelijks nodig om jouw einddoel stapsgewijs te bereiken?

Formuleer dus je doel in acties die je dagelijks kan uitvoeren.

longW2T

Een Commitment opstellen

Nu je je missie hebt opgeschreven gaan we door met een kleine commitment opstellen. Een kleine commitment is een minimale toezegging over wat jij de aankomende 7 dagen gaat doen om te bewegen richting je doel en je missie.

Hiermee zal je het doel of de missie niet direct bereiken, maar het gaat er in dit geval om dat je actief het veranderproces start.

Of je nou een dagelijkse kleine commitment maakt of een iets grotere commitment maar dan om de dag. Of 3x per week kan ook. Dit maakt niet uit.

Het hoeft namelijk niet direct met 100% intensiteit. Eerst gaat het om in beweging komen en momentum opbouwen. Hieronder deel ik wat voorbeelden van commitments.

commitmentrood
longW2T

Wat ga jij in de aankomende 7 dagen doen wat je tot nu toe niet hebt gedaan?

- Iedere dag 3x10 pushups?

- 15 minuten een rondje lopen buiten?

- Om de dag een halfuurtje lezen?

- Iedere dag 5 minuten mediteren?

- Iedere dag 5 minuten visualiseren?

Verzin je eigen variant van je commitment maar zet iets op papier waarvan je het realistisch acht dat je het ook daadwerkelijk uitvoert.

Schrijf nu deze commitment op het formulier.

Zo. Goed dat je nu een commitment aan jezelf gemaakt hebt. De meeste mensen overschatten echter hoe sterk de waan van de dag is die in de weg kan zitten. Dus om te garanderen dat je deze commitment toch uitvoert gaat de volgende stap over deze commitment met iemand anders delen in de vorm van een pact. Door een pact te maken met iemand anders zal je missie en commitment namelijk nog meer stuwkracht krijgen.

longW2T

Stap 2. Een Ulysses Pact

ulysses-and-the-sirens-1909-herbert-james-draper

Er is een verhaal over Ulysses, een man die met zijn bemanningsleden aan het varen was op zee. Hij zag sirenen, die met zang hem wilden verleiden. Ulysses wilde hen horen zingen, maar hij wist dat hij dan over boord zou springen.

Daarom maakte hij een afspraak met zijn bemanning op de boot. Om de sirenen te weerstaan deden alle mannen wax in hun horen, behalve Ulysses. Hij gaf zijn mannen het bevel om hem vast te binden aan de mast. Ook mochten ze hem aanvallen als hij zichzelf los kon maken.

Deze 'pact' van Ulysses met zijn crew gaf Ulysses geen andere mogelijkheid dan op koers te blijven. Natuurlijk, de sirenen wilden hem verleiden, maar zijn handen waren gebonden. De sirenen hadden zo geen macht meer over hem. En misschien heb jij ook wel een stemmetje in jezelf, dat je constant probeert te verleiden. Daarom gaat deze stap over een pact maken met iemand anders, zodat jij ook op koers kan blijven, in plaats van te luisteren naar de stemmen die je proberen te verleiden.

Dus maak vandaag nog een pact met iemand over je commitment. Bel of app iemand en vertel wat je deze 7 dagen gaat doen om jezelf te bewijzen. Door deze belofte schep je de verwachting dat jij aan je doelen gaat werken en die persoon laat weten dat je aan een nieuw initiatief werkt. Kortom, een Ulysses Pact is een krachtige manier om jezelf te pushen om écht die stap te maken en een stok achter de deur te hebben. Zonder sociale druk is het namelijk een stuk makkelijker om de handdoek in de ring te gooien.

longW2T

Stap 3. Een Positief Risico

Er was ooit een generaal genaamd Qiang Yu, die een nieuw koningrijk wilde veroveren. Toen zijn soldaten aan het uitrusten waren gaf hij het order om de schepen en kookpotten te verbranden, zodat ze geen weg terug hadden. Hij maakte de keus simpel voor ze met behulp van een positief risico.

"Of je wint de oorlog, of je overleeft dit niet."

Dus op welke manier kan jij de boot achter je verbranden om op het goede pad te blijven? Zodat je de motivatie hebt om over te gaan op actie? Bijvoorbeeld: beloof de was van iemand te doen als je de commitment in deze challenge niet volgt. Of beloof een ander vervelend taakje te doen voor iemand, iets wat je eigenlijk niet wil doen.

Schrijf nu op hoe jij de boot achter je gaat verbranden. Zet deze belofte bij je doel, missie en je commitment op het formulier. Zorg voor geen weg terug. Maak een persoonlijke afspraak met iemand uit je directe omgeving zodat je écht iets riskeert.

Een andere effectieve optie is iemand 70 euro geven, waarbij je 10 euro per dag terug krijgt voor iedere dag dat je je persoonlijke commitment uitvoert. Deze methode speelt in op je aversie tegen verlies. Dus of het nou sporten, gezonde maaltijden maken, mediteren, lezen of dagelijks werken aan je project is. Zorg voor 'skin in the game'. Wacht niet langer met uitstelgedrag. Kom in actie! Burn the boat!

boot
red banner

3..2..1.. - Lanceer jezelf 

Natuurlijk brengt de missie je nu niet direct richting het einddoel. Echter helpt het je wel om die eerste stappen te maken richting je nieuwe identiteit. En met een nieuwe identiteit ontstaat er duurzame verandering in je levensstijl. Dus begin nu met actie en het vertrouwen komt later. Morgen zal ik bij je inchecken voor dag twee.

Er zullen nog vier lessen volgen om je verder te helpen met:

- Consistentie en discipline (Blauw)
- Resultaat en succes (Oranje)
- Balans en effectiviteit (Groen)
- Flow en positiviteit (Geel)

Als laatste advies; voor het beste resultaat en maximale commitment raad ik je aan om met een coach samen te werken. Met kennis over sport, voeding, gezondheid en vitaliteit help ik jou in een vrijblijvend gesprek om deze verandering te starten.

Klik op de button hieronder voor een sessie.