newchangecatalystfinaltransp

Dag 1: Hoe je met een missie en commitment in actie kan komen richting je doelen.


Veranderen betekent in beweging komen

Uitstelgedrag. Twijfels. Afleiding. We kennen het allemaal. We hebben het plan om te verbeteren maar toch doen we het uiteindelijk niet. Maar hoe lang ga je wachten tot je het beste van jezelf eist? Je weet dat je beter kan. Je weet dat je meer kan doen. Wat gaat het kosten? Ga je nadenken of ga je wat doen?

Iemand moet de controle nemen en verandering in gang zetten (en dat kan je alleen zelf zijn!).

Om jou te helpen met dit veranderproces is deze challenge in 5 stappen opgedeeld.

Vandaag gaan we aan de slag met Rood. Daarna zullen er nog 4 lessen volgen.

nl model 8-1-2021

Actie-gericht starten met verandering.

Consistentie en discipline ontwikkelen.

Succes behalen met inzicht en verbetering.

Balans creëren en prioriteiten stellen.

Flow bewaren en met tegenslagen omgaan.

red banner

Start de drietrapsraket

imageonline-co-transparentimage

We starten de challenge met het opbouwen van actie.

Met een missie, commitment, pact en positief risico ga je vandaag direct in beweging komen.


Stap 1. Van een Doel naar een Missie

datas

Voor de challenge heb je vast een zeker een doel in gedachten waar jij aan wil werken. Daarom is de eerste stap om dit doel vertalen naar een Missie en een Commitment. Maar waarom is dit belangrijk?

De reden is dat een doel eindig is. Het is een specifiek punt waar je naartoe wil werken. En nu kunnen we ons wel focusen op dat doel, maar hoeveel motiveert dit doel je? Waarschijnlijk is het doel redelijk onzeker, ligt het ver in de toekomst en zie je op tegen het werk dat je er voor moet doen om het doel te bereiken. Anders had je het wel gedaan. Dat maakt het lastig om direct motivatie te voelen.

Daarom vraag ik je om een missie op te stellen die beschrijft welke acties je dagelijks of wekelijks consistent moet uitvoeren om je doel te bereiken. Laat ik je hieronder wat voorbeelden geven.


Doel: 5 kilo afvallen of 5 kilo spieren bouwen.
Missie: dagelijks gezond eten en genoeg bewegen.

Doel: een product of dienst verkopen.
Missie: dagelijks werken aan je website, marketing, sales, product of dienst.

Doel: de beste versie van jezelf worden en onzekerheid overwinnen.
Missie: dagelijks aan je zelfontwikkeling werken en uit je comfort zone treden

Doel: gelukkiger en blijer worden.
Missie: dagelijks mediteren en dankbaarheidsoefeningen doen.

Doel: een nieuwe taal spreken.
Missie: dagelijks de taal leren, spreken en oefenen.

Zoals je ziet staat er bij de missie steeds dagelijks voor.

In andere woorden, je missie bestaat uit acties die je dagelijks uitvoert om richting je doel toe te werken.

red banner

Schrijf nu jouw missie op

Pak pen en papier en schrijf op welke activiteit jij consistent wil gaan gaat uitvoeren in de aankomende jaren en waarom? Hoe brengt het uitvoeren van deze actie je dichter bij je doel? Zijn er verschillende acties waaruit deze missie bestaat?

Schrijf dit doel nu op. Hoe ga je dit bereiken? Dit is de levensmissie die bij je doel hoort.

In de rest van de challenge ontdek jij namelijk hoe je deze missie kan gebruiken om dagelijks in actie te komen.

Het gaat namelijk om de kleine stappen die je volgt die je uiteindelijk naar die eindbestemming brengen.

cfzfp9zmqwx51

Een commitment opstellen

Nu je je missie hebt opgeschreven gaan we door met een kleine commitment creeren. Een kleine commitment is een minimale toezegging wat jij de aankomende 7 dagen gaat doen om de goede kant op te bewegen richting je doel en je missie.

Hiermee zal je het doel of de missie niet direct bereiken, maar het gaat er in dit geval om dat je actief het veranderproces start.

Of je nou een dagelijkse kleine commitment maakt of een iets grotere maar dan om de dag. Het maakt niet uit.

Het hoeft namelijk niet direct met 100% intensiteit. Eerst gaat het om in beweging komen en momentum opbouwen. Hieronder deel ik wat voorbeelden van commitments.

commitmentrood

Wat ga jij in de aankomende 7 dagen doen wat je tot nu toe niet hebt gedaan?

- Iedere dag 3x10 pushups?

- 15 minuten een rondje lopen buiten?

- Om de dag een halfuurtje lezen?

- Iedere dag 5 minuten mediteren?

- Iedere dag 5 minuten visualiseren?

Verzin je eigen variant van je commitment maar zet iets op papier waarvan je het realistisch acht dat je het ook daadwerkelijk uitvoert.

Schrijf nu deze commitment op.

Zo. Goed dat je nu een commitment aan jezelf gemaakt hebt. Maar zo makkelijk kom je er niet mee weg. Want je kan nog altijd de handdoek in de ring gooien. Daarom is het belangrijk de commitment met iemand anders te delen.

Nu is de volgende stap van de drietrapsraket dus om een pact te maken met iemand anders, zodat je missie en commitment nog meer stuwkracht krijgen.


Stap 2. Een Ulysses Pact maken

ulysses-and-the-sirens-1909-herbert-james-draper

Er is een verhaal van Ulysses, een man die met zijn bemanningsleden op zee aan het varen was. Hij zag sirenes en wilde hen horen zingen. Maar hij wist dat dit hen gek zou maken en ze daardoor de rotsen in zouden varen.

Daarom maakte hij een afspraak met zijn bemanning op de boot. Om de sirenes te weerstaan deden alle roeiers wax in hun horen, maar Ulysses wilde de sirenes horen. Hij gaf zijn mannen het bevel om hem vast te binden aan de mast, en zei dat ze hem mochten aanvallen als hij zichzelf los kon maken.

Deze pact van Ulysses met zijn crew gaf Ulysses geen andere mogelijkheid dan 'op koers' te blijven. Natuurlijk, de sirenes wilden hem verleiden, maar zijn handen waren gebonden. En door een pact te maken met iemand anders kan jij ook op koers blijven. Zo schep je externe verantwoordelijkheid.

Dus maak vandaag nog een pact met iemand over je commitment. Bel of app iemand en vertel wat je deze 7 dagen gaat doen om aan jezelf te bewijzen. Door de belofte schep je de verwachting dat jij aan je doelen gaat werken en die persoon laat weten wat je voortgang is. Kortom, een Ulysses Pact is een krachtige manier om jezelf te pushen om écht die stap te maken en een stok achter de deur te hebben.


Stap 3. Een Positief Risico accepteren

Een risico is normaal gesproken iets negatief en iets dat je probeert te ontwijken. Een positief risico daarintegen is een risico dat je helpt om op het goede pad te blijven. Het is dus een manier om de boot achter je te 'verbranden', zodat er geen weg terug is. Bijvoorbeeld: beloof de was van iemand te doen als je de commitment niet volgt. Of beloof een ander vervelend taakje dat je eigenlijk niet wil doen.

Als het goed is heb je nu al een doel en een missie opgeschreven. Ook heb je een commitment opgesteld wat je de aankomende 7 dagen gaat doen. Nu is het tijd om een positief risico te accepteren. In andere woorden. Zorg voor geen weg terug. Maak een persoonlijke afspraak met iemand uit je directe omgeving dat je iets riskeert (om te doen of om te verliezen).

Een andere leuke optie is iemand 70 euro geven, waarbij je 10 euro per dag terug krijgt voor iedere dag dat je de commitment uitvoert. Deze methode speelt in op je aversie tegen verlies. Dus of het nou sporten, gezonde maaltijden maken, mediteren, lezen of dagelijks werken aan je project is. Zorg voor 'skin in the game' zodat je voor een 100% score gaat deze aankomende week. Wacht niet langer met uitstelgedrag. Kom in actie! Burn the boat!

boot
red banner

Lanceer jezelf richting een betere toekomst

Natuurlijk brengt de missie je nu niet direct richting het einddoel. Echter helpt het je wel om die eerste stappen te maken richting je nieuwe identiteit. En met een nieuwe identiteit ontstaat er duurzame verandering in je levensstijl.

Dus begin nu met actie en het vertrouwen komt later. Morgen zal ik bij je inchecken om te kijken hoe het gaat!

Dan zullen er nog 4 lessen volgen om je verder te helpen met:

- Consistentie en discipline (Blauw)
- Resultaat en succes (Oranje)
- Balans en effectiviteit (Groen)
- Flow en positiviteit (Geel)

Als laatste advies; voor het beste resultaat en maximale commitment raad ik je aan om een coach in armen te nemen die met jou samenwerkt aan je future self.

Met kennis van gezonde voeding, genoeg beweging en hoe je effectieve gewoontes kan opbouwen help ik jou in een vrijblijvend gesprek om aan deze betere toekomt te werken.

Klik op de button hieronder voor een strategiegesprek.

red banner