Dag 5 van de Change Catalyst Challenge

yellowbanner

Flow & Mindset

emperor-marcus

Marcus Aurelius was een keizer van Rome en op dat moment de machtigste man van de wereld.

Toch had hij constant ongeluk. Er was een plaag, overstromingen, oorlog, en een economische crisis. Ook binnen zijn familie ging het niet goed. Hier kwam een enorme hoeveelheid stress en spanning bij kijken zou je zeggen. omdat hij nog alsnog geen controle over de dingen die hem overkwamen.

In zijn boek meditaties schreef hij de lessen op die hij hierdoor leerde. Hij koos er voor om deze tegenslagen te zien als onderdeel van het pad dat hij beliep. Door problemen te zien als onderdeel van het pad kon hij emoties omzetten in productieve energie. Bij tegenslagen is dit juist belangrijk omdat dit de momenten zijn waar het om gaat.

Dit geldt ook voor ons eigen drukke leven met de slechte momenten. Zodra de druk hoog is of als het tegenzit. Wat doen we dan? Geven we in aan emotionele druk, of weten we onze flow te behouden?

Toch is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom deel ik vandaag verschillende flow en mindset oefeningen met je die jij kan dagelijks kan toepassen in je eigen leven. Als het er op aankomt hebben we allemaal soms een nieuw fris perspectief nodig, om de situatie beter te begrijpen en de juiste actie te ondernemen.


Les 1. Het obstakel als de weg zien

obb

Marcus Aurelius realiseerde zich dat er geen omweg was in de tijden waar hij leefde. Hij accepteerde daarmee de weg en het obstakel dat voor hem lag als onderdeel van de weg.

"What stands in the way becomes the way" - Marcus Aurelius

Het is de waarheid die we ook moeten accepteren in ons eigen leven. Na bergen zullen er waarschijnlijk nog meer bergen liggen.

Dus in plaats van om de berg of om het obstakel heen gaan moeten we op zoek naar de kans binnen het obstakel. Dit is de kans om onze eigen situatie te verbeteren.

Om het obstakel beter in jouw leven te begrijpen kan je deze vragen beantwoorden:

- Wat is het nut van deze situatie?
- Wat probeert deze situatie mij te leren?
- Welke kans voor verbetering zit er in dit obstakel?


Les 2. Ego is de vijand

egooo

Ego is een grote vijand in ons leven als het aankomt op doorzetten. Vanuit het ego ontstaat afkeuring, oordeel, weerstand en identificatie met negatieve emoties.

Want het ego kent jouw zwakke punten en speelt daar precies op in. Om dit te voorkomen en onszelf niet te identificeren met dit ego lichaam willen we afstand  kunnen nemen van onze emoties.

Daarom is het vermogen om uit je eigen hoofd te komen zo enorm belangrijk. Door jezelf te onthechten van de emoties valt de druk ook van je af.

Om deze vijand te ontkrachten kan je deze vragen beantwoorden:

- Wat zou iemand anders doen in mijn situatie?
- Wat zou ik iemand anders aanraden in dezelfde situatie?
- Wat zou iemand anders mij aanraden om te doen?


Les 3. Amor Fati

06130c38ce5a3e4735aa4d59452f4f48

Het leven heeft vele verassingen voor ons in petto.

Er kan van alles gebeuren en alles gebeurt eigenlijk ook wel met een reden.

Misschien zit je helemaal niet op de verkeerde plek, maar precies op de plek waar je moet zitten. Want goed of slecht geluk bestaat niet. En daarom moet je er in geloven dat de kosmos altijd aan je zijde staat.

Hier zijn wat vragen voor je om Amor Fati te beoefenen:

- Wat voor slechts is er in mijn leven gebeurd dat achteraf een goed iets was?
- In welke vlakken van mijn leven moet ik leren los te laten en te geloven?
- Wat kan ik accepteren in dit moment als onderdeel van mijn lot?


Een voorbeeld van Amor Fati in het echte leven

Stel je voor dat je haast hebt om de bus te halen voor een belangrijke afspraak.

De bus gaat om 9 uur, en om 1 minuut voor 9 ren je richting de bus.

bus

Stel je gaat rennen en je haalt de bus niet.. Maar gelukkig op het allerlaatste moment stapt er een oudere man uit, waardoor de bus een kleine vertraging oploopt. In die 20 seconden lukt het jou om de bus alsnog te halen! Hoera. Je hebt het gered. Allereerst, je had natuurlijk niet kunnen weten dat deze man de bus zou vertragen. Maar deze persoon was voor jou op het juiste moment op de juiste plek aanwezig.

Toch had dit verhaal ook anders af kunnen lopen.

Stel je voor dat je de bus wél ging redden, maar iemand loopt je per ongeluk in de weg en jij valt. Hierdoor vertrekt de bus zonder jou. Wat nu? Allereerst zou je zeggen dat deze persoon die je blokkeerde op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.

Je bent nu immers te laat voor je belangrijke afspraak.

Maargoed, de wereld vergaat niet. Je pakt alsnog de volgende bus en gaat lekker zitten. Bij de volgende stop komt er iemand binnen en die gaat naast je zitten. Je raakt aan de praat en nu 5 jaar later is deze persoon een hele goeie vriend van je of het is nu de liefde van je leven.

Was deze persoon die je blokkeerde nu nog steeds op het verkeerde moment en verkeerde plek?

En had de oude man in het eerste scenario dan niet er voor gezorgd dat je nooit deze persoon was tegengekomen? Dan had je misschien nooit het geluk gevoeld dat je nu wel hebt.

Het punt van het verhaal is. We weten niet wat ons overkomt en of dit goed of slecht is. De wereld zit vol dynamische mogelijkheden en kansen. En dat maakt het ook belangrijk om niet alles te hoeven voorspellen of te controleren. Alles heeft een doel. Alles heeft een nut. Je kan hier of op 10.000 andere plekken zijn in je leven. Maar er over piekeren is nutteloos. Je zit waar je zit, en daar moet je het beste van maken.

Het voorbeeld van de bus geeft een mooi idee van wat go with the flow nou eigenlijk is. Flowen betekent het beste maken van ieder moment door er in mee te gaan. De kansen pakken die op je pad komen en de obstakels als brandstof zien om het innerlijke vuurtje groter te maken.

Dit is nogal een paradox. Maar zo zijn er meerdere in het leven.


De paradoxen van het leven

QuantumPhysics2

Het leven zit vol met paradoxen. Soms willen we 1 ding bereiken en gebeurt precies het tegenovergestelde:

We willen uit patronen breken maar daarom voelen we ons juist geketend.

We zoeken controle maar daardoor verliezen we het.

Maar de paradox bestaat altijd alleen in onze gedachten.

De sleutel om de paradox op te lossen is om een hoger perspectief te kunnen nemen.

In dit laatste deel van de challenge deel ik paradoxen die je  tegenkomt in het leven en hoe je deze kan oplossen.


De Paradox van Stabiliteit en Verandering

stab_ball

Verandering is moeilijk en lastig. Maar zonder verandering zouden we ook altijd in dezelfde situatie blijven zitten.

Het is juist deze speling tussen krachten die er voor kan zorgen dat je ook uit situaties kan komen die niet meer voor jou bestemd zijn. Het zijn twee zijdes van dezelfde munt.

Met de flow meegaan kan je daardoor op nieuwe plekken brengen. Het begint met het accepteren dat verandering soms een essentieel onderdeel is van het leven. Dan kan je vervolgens met discipline en gerichte actie naar een beter toekomst toewerken.


De Paradox van Controle en Loslaten

seal

Er bestaat een zware test bij de Navy Seals waarin ze met gebonden handen en voeten 5 minuten moeten overleven in een bad. Het is een mentale test waarbij ze rustig moeten blijven om niet teveel zuurstof te verbruiken. Het is ironisch; het is de intense wil om te overleven en controle te hebben waardoor ze stress krijgen, wat er voor zorgt dat ze in ademnood komen.

Een angst voor zwakte versterkt de zwakte.

Om de paradox op te lossen moeten ze leren zich over te geven. Door te zakken naar de bodem in plaats van bij de oppervlakte blijven (de 'veilige' zone). Dan duwen ze zich met alle kracht weer naar boven om weer een ademteug te nemen. Het is een passend metafoor voor ons om te leren de controle op te geven en te vertrouwen op onze eigen veerkracht.


De Paradox van Vrijheid en Commitment

person-1245959_960_720

“Seek freedom and become captive of your desires. Seek discipline and find your liberty. “ – Frank Herbert

Vrijheid betekent dat je kan doen wat je wil. Maar dit betekent ook dat je altijd gevangen zit met verlangen, want je commit je nergens aan.

De paradox impliceert dat vrijheid en keuzes kunnen maken niet altijd een goed iets is. Het kan namelijk ook er voor zorgen dat je niks doet van grote waarde omdat dit een te grote investering voor je is. Daarom is commitment iets goeds. Het helpt met het  eliminatie en focus op de essentiële dingen.

De paradox kan je oplossen door jezelf af te vragen waar je een keus in moet maken. Want zodra je een keuze maakt, en zodra je commitment geeft, zal je je vrijer voelen dan ooit.


De Paradox van Moed en Twijfel

wereld-moed

“Courage is not the absence of despair. It is, rather, the capacity to move ahead in spite of despair.” – Rollo May

Moedig zijn betekent niet dat je niet twijfelt of niet angstig bent. Het betekent dat je doorgaat ookal voelt je dit. Zonder twijfel kan er ook geen moed zijn.

In dit opzicht is twijfel en angst dus zelfs een essentieel onderdeel van moedig zijn. Iemand die nooit twijfelt zou namelijk niet weten hoe het is om uit zijn comfort zone te stappen.

De paradox is op te lossen door in te zien dat angst en twijfel nodig is om met moed verder te komen in het leven.

En het resultaat is dat je met een nieuwe energie de problemen kan tackelen die op je pad komen.


De Paradox van Risico en Veiligheid

fish

We horen het wel vaker. Life begins at the end of your comfort zone.

En het klopt want als je niks riskeert, riskeer je nog veel meer.

Zonder risico zijn we namelijk ook niet 100% gecommiteerd om ergens mee door te gaan.

Een grote beloning kan je alleen krijgen door ook iets daarvoor te riskeren. Anders zou het leven wel heel makkelijk zijn.

Dus hoe kan jij 'skin in the game' creëeren en naar een grotere vissenkom springen?


De Paradox van Kennis

kennis

"I am the wisest man alive, for I know one thing, and that is that I know nothing. “ – Plato

Naarmate we meer kennis verkrijgen van een onderwerp bestempelen we onzelf opeens als expert van het onderwerp. Dit kan ook leiden tot vooringenomenheid omdat we denken alles al te weten.

Zodra we echter meer en meer kennis vergaren realiseren we ons opeens dat we pas een klein deel van de gehele puzzel kennen. Dit creert tevens weer een open mindset waarin we weer leren te leren. Het is altijd mogelijk een breder perspectief te krijgen van een situatie en iemand die zich ook op deze manier opstelt zal altijd iets nieuws leren.


De Paradox van Succes en Falen

sucess

Aspiratie , Succes en Falen zijn drie elementen van een constante cyclus. Met aspiratie zal succes en falen namelijk altijd volgen.

Het is wat we moeten accepteren. Stress, twijfel en ongemakkelijkheid zijn de prijs voor een vol en waardig leven.

De weg naar persoonlijk meesterschap is altijd gevuld met pieken en dalen. Ieder succes komt tot zijn einde, en de cyclus begint dan weer opnieuw.


De Paradox van Liefde en Geluk

gallery_mahdoton_portaikko-bmp

De paradox van liefde en geluk is dat hoe meer je het achterna zit, hoe meer je bevestigt dat je het nog niet hebt. Het is een van die dingen dat we nooit kunnen achtervolgen. Het moet in plaats daarvan naar ons toekomen.

Deze paradox oplossen betekent stoppen met 'chasen'. In plaats daarvan gaat het om liefde en geluk vanuit binnen laten ontstaan door in te zien dat het al onderdeel van je is. Daarna is het belangrijk om te focusen op het weg te geven.

Zodra je dat kan, zal je het vanzelf ook gaan ervaren. Als je naar meer zelf-liefde zoekt, geef liefde weg. Wil je blijer zijn met jezelf? Maak anderen blij en je zal er zelf ook beter van worden. De sleutel is focusen op het proces. Dit is de weg naar een betekenisvol leven.


De Paradox van Identiteitsverandering

identity change

Barrieres tegen verandering worden van binnen opgezet. Het zijn valse overtuigingen en gedachtes die we onszelf vertellen dat we niet dat 'type' persoon zijn. Maar we realiseren ons niet dat het volstrekt normaal is dat we nog niet in onszelf geloven.

We moeten daarvoor eerst bewijzen met kleine stapjes dat het anders kan. Dus wat je ook denkt dat je tegen houdt in het leven - dat is niet hetgene wat je echt tegen houdt - je bent het altijd zelf.

Daarom is identiteitverandering een self-fulfilling prophecy:

Of je het nou gelooft of niet, je hebt altijd gelijk.


Actieve Flow Oefening

Om Flow te houden in je eigen leven is de challenge voor geel om jezelf goed voor te bereiden.

Kijk, iedere ochtend hebben we een magisch moment voor onszelf van 5 minuten.

In deze 5 minuten kunnen we onszelf primen voor de dag met de juiste mindset.

De oefening gaat als volgt.

Je schrijft een onafgemaakte zin op, op basis van een doel dat je hebt. Hieronder zijn wat voorbeelden:

- Als ik vandaag met 5% meer energie zou leven zou ik...

- Als ik vandaag 5% meer mijn best zou doen zou ik...

- Als ik vandaag met 5% meer geloof in mezelf zou leven zou ik...

- Als ik vandaag met 5% meer authenticiteit zou leven zou ik...

- Als ik vandaag 5% bewuster zou leven zou ik...

- Als ik vandaag goed met tegenslagen om zou gaan zou ik...

- Als ik vandaag stress, twijfel of onzekerheid voel denk ik aan de positieve dingen zoals...

- Als ik vandaag met de flow mee zou gaan zou ik...

Het doel is om iedere dag een zin uit te kiezen (of zelf te bedenken) die goed voelt bij je huidige situatie. Vervolgens schrijf je de zin op in een notitieboek en bedenk je 5-6 eindes voor deze zin. Het hoeft niet altijd een logisch antwoord te zijn, als je maar iets opschrijft.

In het begin kan dit best moeilijk zijn, maar dit is juist goed. Want 90% van je gedachtes iedere dag zijn hetzelfde. En dat is precies ook de barriere om te veranderen voor lange termijn. Om dus echt goed op het pad te blijven is deze flow oefening een actieve manier om meer verantwoordelijkheid te voelen in te leven. Je zorgt voor de juiste voorbereiding op een dag waardoor het makkelijker is om met dat nieuwe toekomstbeeld door te gaan.

Zo kan je jezelf 'empoweren' met nieuwe ideen en acties in het dagelijks leven en ze ook opvolgen.

Door iedere dag jezelf met deze zinnen aan de slag te gaan creër je een voorbereiding voor alle slechte dingen die je op een dag kunnen overkomen. Het zal misschien niet voorkomen dat de slechte dingen gebeuren, maar het je zal wel de mogelijkheid en het bewustzijn geven om anders op deze dingen te reageren.

yellowbanner

Tijd Om De Sprong Te Wagen

Man jump through the gap between hill.

Bedankt voor het volgen van de challenge.

Ik hoop dat ik je geinspireerd heb om een Change Catalyst te worden.

En ja, verandering begint echt bij jezelf, maar je hoeft het zeker niet alleen te doen.

Met een stappenplan help ik je graag om duurzaam te veranderen richting een nieuwe identiteit.

Je weet dat je beter kan. Je weet dat je meer kan doen. Hoelang wacht je nog om het beste van jezelf te eisen?

Want ik zal dat zeker doen. Ik wil je de tools, inzichten en kennis geven om te kunnen sturen waar jij naartoe wil.

Samen gaan we voor het lange termijn resultaat om vanuit je kernwaarden te kunnen acteren.

En met gedragskennis & expertise rondom sport en voeding help ik je dit efficient en effectief te implementeren.

Zo kan jij gas geven richting je nieuwe toekomst met een positieve instelling en de juiste levensstijl.

Plan nu een gesprek in om je potentie waar te maken.