newchangecatalystfinaltransp

Dag 1: Hoe je met een missie en commitment in actie kan komen richting je doelen.

red banner

Veranderen = in beweging komen

Uitstelgedrag, twijfels, onzekerheid en afleiding. We kennen het allemaal. We hebben het plan om te verbeteren maar toch doen we het uiteindelijk niet.

"You could be good today, but instead you choose tomorrow"

Hoe lang ga je wachten tot je het beste van jezelf eist? Je weet dat je het beter kan. Je weet dat je meer kunt doen. Iemand moet de controle nemen en dat kan jij alleen zijn. Om jou te helpen met persoonlijke verandering is deze challenge in vijf stappen opgedeeld. Vandaag gaan we aan de slag met Rood. Daarna zullen er nog vier lessen volgen.

Challengestappen

Daadkrachtig starten met veranderen.

Discipline en consistentie ontwikkelen.

Prestaties en resultaat verbeteren.

Met harmonie en balans leven.

Met positiviteit en flow doorgaan.

longW2T

Start de drietrapsraket

imageonline-co-transparentimage

We starten de challenge met het activeren van de rode drijfveer.

Dit doen we door aan de slag te gaan met een missie en commitment. Hiermee start je jouw transformatie. Daarna ontdek je de kracht van een pact en positief risico om je verandering nog meer intensiteit te geven.

Om jou te helpen tijdens deze challenge heb ik verschillende templates (formulieren) gemaakt die je zelf kunt invullen. Pak het template erbij voor vandaag door hier te klikken.

Doorloop de stappen van deze challenge en gebruik het formulier om te starten met de verandering jij wilt beginnen in je leven.

"It's not what you think, it's not what you say, it's what you do."

longW2T

Stap 1. Een Missie & Commitment opstellen

datas

Voor de challenge heb je vast een zeker een doel in gedachten waar jij aan wil werken. Daarom is de eerste stap om dit doel vertalen naar een missie. Maar waarom is dit eigenlijk belangrijk?

De simpele reden is dat een doel eindig is. Het is een specifiek punt waar je naar toe wilt werken. Nu kunnen we ons wel focusen op dat doel, maar laten we eerlijk zijn. Hoeveel motiveert dit doel je? Waarschijnlijk is het doel redelijk onzeker, en ligt het ver in de toekomst. Zie je er al tegenop om het werk te doen om dat doel te bereiken? Daarom werkt het niet om alleen maar doelen te stellen, want anders had je het wel uit jezelf gedaan. Dat maakt het ook lastig om direct motivatie te voelen voor je doel.

Daarom vraag ik je om een missie op te stellen die beschrijft welke acties je dagelijks of wekelijks consistent moet uitvoeren om je doel te bereiken. Laat ik je hieronder wat voorbeelden geven.

longW2T

Doel: 5 kilo afvallen of 5 kilo spieren bouwen.
Missie: dagelijks gezond eten en genoeg bewegen.

Doel: een product of dienst verkopen.
Missie: dagelijks werken aan je website, marketing, sales, product of dienst.

Doel: de beste versie van jezelf worden en onzekerheid overwinnen.
Missie: dagelijks aan je zelfontwikkeling werken en uit je comfort zone treden

Doel: gelukkiger en blijer worden.
Missie: dagelijks mediteren en dankbaarheidsoefeningen doen.

Doel: een nieuwe taal spreken.
Missie: dagelijks de taal leren, spreken en oefenen.

Zoals je ziet staat er bij de missie steeds 'dagelijks' voor. Dit komt omdat lange termijn doelen alleen te bereiken zijn met acties die je iedere dag weer uitvoert. Rome is niet in één dag gebouwd. Met andere woorden, je missie bestaat uit acties die je dagelijks uitvoert om je doel te bereiken.

longW2T
template rood

Schrijf nu jouw missie op

Pak het formulier erbij voor de challenge van vandaag.

Schrijf jouw missie op.

Welke activiteiten wil jij graag consistent gaan uitvoeren in de aankomende weken? Is dit dagelijks, of een x aantal keer per week?

Welke activiteiten zijn er dagelijks nodig om jouw einddoel stapsgewijs te bereiken?

Formuleer dus je doel in acties die je frequent gaat uitvoeren.

longW2T

Een Commitment opstellen

Nu je je missie hebt opgeschreven gaan we door met het opstellen van een commitment. Een commitment is een minimale toezegging over wat jij de aankomende zeven dagen gaat doen om te bewegen richting je doel en je missie.

Hiermee zul je het doel of de missie niet direct bereiken, maar het gaat er in dit geval om dat je actief het veranderproces start.

Of je nou dagelijks een kleine commitment maakt of om de dag een iets grotere commitment. Of 3x per week, dit maakt niet uit en kan je het beste zelf kiezen.

Het hoeft namelijk niet direct met 100% intensiteit. Eerst gaat het om in beweging komen en momentum opbouwen. Hieronder deel ik wat voorbeelden van commitments.

commitmentrood
longW2T

Wat ga jij in de aankomende zeven dagen doen wat je tot nu toe niet hebt gedaan?

- Iedere dag 3x10 pushups?

- 15 minuten een rondje lopen buiten?

- Om de dag een half uurtje lezen?

- Iedere dag 5 minuten mediteren?

- Iedere dag 5 minuten visualiseren?

Verzin je eigen variant van je commitment maar zet iets op papier waarvan je het realistisch acht dat je het ook daadwerkelijk uitvoert.

Schrijf nu je commitment op het formulier.

Zo. Goed dat je nu een commitment met jezelf hebt gemaakt. De meeste mensen overschatten echter hoe sterk de waan van de dag is die in de weg kan zitten. Dus om te garanderen dat je de commitment toch uitvoert gaat de volgende stap over het delen van deze commitment in de vorm van een pact. Door een pact te maken met iemand anders zal je missie en commitment namelijk nog meer stuwkracht krijgen.

longW2T

Stap 2. Een Ulysses Pact

ulysses-and-the-sirens-1909-herbert-james-draper

Er is een verhaal over Ulysses, een man die met zijn bemanningsleden aan het varen was op zee. Hij zag Sirenen, die hem wilden verleiden met zang. Ulysses wilde hen horen zingen, maar hij wist dat hij dan over boord zou springen.

Daarom maakte hij een afspraak met zijn bemanning op de boot. Om de sirenen te weerstaan deden alle mannen wax in hun horen, behalve Ulysses. Hij gaf zijn mannen het bevel om hem vast te binden aan de mast. Ook mochten ze hem aanvallen als hij zichzelf los zou maken.

Deze 'pact' van Ulysses met zijn crew gaf Ulysses geen andere mogelijkheid dan op koers te blijven. Natuurlijk, de Sirenen wilden hem verleiden, maar zijn handen waren vastgebonden. De Sirenen hadden zo geen macht meer over hem. En misschien heb jij ook wel een stemmetje in je hoofd, dat je constant probeert te verleiden. Daarom gaat deze stap over een pact maken met iemand anders, zodat jij ook op koers kan blijven, in plaats van te luisteren naar de stemmen die je proberen te verleiden.

Dus maak vandaag nog een pact met iemand over je commitment. Bel of app iemand en vertel wat je deze zeven dagen gaat doen om jezelf te bewijzen. Door deze belofte schep je de verwachting dat jij aan je doelen gaat werken. Kortom, een Ulysses Pact is een krachtige manier om jezelf te pushen om écht die stap te maken en een stok achter de deur te hebben. Zonder sociale druk is het namelijk een stuk makkelijker om de handdoek in de ring te gooien.

longW2T

Stap 3. Een Positief Risico

Er was ooit een generaal genaamd Xiang Yu, die een nieuw koningrijk wilde veroveren. Toen zijn soldaten aan het uitrusten waren gaf hij het bevel om de schepen en kookpotten te verbranden, zodat ze geen weg terug hadden. Hij maakte de keus simpel voor ze met behulp van een positief risico.

"Of je wint de oorlog, of je overleeft dit niet."

Dus op welke manier kan jij de boot achter je verbranden om op het goede pad te blijven? Zodat je de motivatie hebt om over te gaan tot actie? Bijvoorbeeld: beloof de was van iemand te doen als je de commitment in deze challenge niet volgt. Of beloof een ander vervelend taakje te doen voor iemand, iets wat je eigenlijk niet wil doen.

Schrijf nu op hoe jij de boot achter je gaat verbranden. Zet deze belofte bij je doel, missie en je commitment op het formulier. Zorg voor geen weg terug. Maak een persoonlijke afspraak met iemand uit je directe omgeving zodat je écht iets riskeert.

Een andere effectieve optie is iemand 70 euro geven, waarbij je 10 euro per dag terug krijgt voor iedere dag dat je je persoonlijke commitment uitvoert. Deze methode speelt in op je aversie tegen verlies. Dus of het nou sporten, gezonde maaltijden maken, mediteren, lezen of dagelijks werken aan je project is. Zorg voor 'skin in the game'. Wacht niet langer met uitstelgedrag. Kom in actie! Burn the boat!

boot
red banner

3..2..1.. - Lanceer jezelf 

Natuurlijk brengt de missie je nu niet direct richting het einddoel. Het helpt je wel om die eerste stappen te maken richting je nieuwe identiteit. En met een nieuwe identiteit ontstaat er duurzame verandering in je levensstijl. Dus kom nu met actie en het vertrouwen komt later. Morgen zal ik bij je inchecken voor dag twee.

Er zullen nog vier lessen volgen om je verder te helpen met:

- Consistentie en discipline (Blauw)
- Resultaat en succes (Oranje)
- Balans en effectiviteit (Groen)
- Flow en positiviteit (Geel)

Een laatste advies: voor het beste resultaat en een maximale commitment raad ik je aan om met een coach samen te werken. Over mijn coachtrajecten om gezonder, vitaler en productiever te leven kan ik je in vrijblijvend gesprek meer over vertellen.

Klik op de button hieronder om een sessie in te plannen.