newchangecatalystfinaltransp
longW2T

Masterclass 3: De Pomodoro Techniek

De Pomodoro techniek is een time management methode waarbij je in korte blokken 'focus-tijd' hebt om je op één taak te richten. Het is een manier om tijd te blokken voor jezelf om zonder afleiding aan een bepaald doel te werken. Deze methode voorkomt uitstelgedrag, is makkelijk te implementeren en het boost je productiviteit.

pomof2

Het ontstaan van de Pomodoro Techniek

pomodorotomaatf2

De Pomodoro techniek is bedacht door Francesco Cirillo toen hij maar niet kon stoppen met belangrijke taken uitstellen. Hij bedacht dat zijn uitstelgedrag opgelost kon worden door 25 minuten geconcentreerd te werken en vervolgens 5 a 10 minuten pauze te nemen.

Om deze 25 minuten te timen vond hij een kookwekker in de vorm van een tomaat. Pomodoro is italiaans voor tomaat, en zo was de pomodoro techniek ontstaan.

Op deze manier kon Francesco gefocust werken aan zijn taak zijn storing of afleiding. Vervolgens na 2 uur had hij een langere pauze verdiend.


Voordelen van de Pomodoro techniek

focus

Er zijn diverse voordelen van de Pomodoro techniek die je helpen om je productiviteit te verhogen.

Je kan slimmer omgaan met afleiding

Je planning van de dag is ook direct je uitvoering (in minuten tijd)

Je kan gestructureerder aan het werk

Je hebt meer inzicht in hoeveel tijd taken in beslag nemen


Gebruik van de Pomodoro techniek

pomodorotechniek22

Pomodoro kan gebruikt worden om aan de slag te gaan met een lijst van activiteiten die je die dag wil uitvoeren. Het begint daarom dus ook met een inventarisatie van je taken die je vervolgens opdeelt in blokken van 25 minuten.

Daarna prioriteer je de taken op volgorde en begin je met de belangrijkste.

Zodra je de zandloper of timer hebt gezet ga je aan de slag en werk je voor 25 minuten. Leg je mobiel weg en hou kladblok bij de hand als er een belangrijke gedachte in je opkomt die je wil opschrijven. Zo hanteer je de stricte 25 minuten zonder afgeleid te raken

Je kan het kladblok ook gebruiken om te turfen hoevaak je afgeleid raakt zodat je een visuele representatie krijgt van je level van focus binnen dit blok van 25 minuten.

Zodra je 3 of 4x 25 minuten hebt gedaan neem je een grote pauze nemen.


Wanneer gebruik je de Pomodoro techniek

Het laatste om rekening mee te houden bij de Pomodoro techniek is je aandachtsspanne. Sommige mensen zijn productiever en gefocust in de ochtend en anderen in de avond. Ook gedurende de dag kan je mentale energie anders zijn.

Dan kan het zo zijn dat je helemaal niet zo goed bent in taak X in de ochtend omdat je er nog geen energie of gevoel voor hebt.

In dat geval kan je beter een routinetaak oppakken in de ochtend en je avonden besteden aan het 'hoge waarde' werk.

Naast deze interne factoren moet je ook rekening houden met externe factoren. Wanneer is de kans groot dat je gestoord wordt? Wanneer niet? Al deze dingen zijn van belang om je Pomodoro tijd zo effectief mogelijk te maken.