newchangecatalystfinaltransp

Mindset Masterclass 2: Paradoxen oplossen

QuantumPhysics2

Het leven zit vol met paradoxen. Soms willen we 1 ding bereiken en gebeurt precies het tegenovergestelde:

We willen uit patronen breken maar daarom voelen we ons juist geketend.

We zoeken controle maar daardoor verliezen we het.

Maar de paradox bestaat altijd alleen in onze gedachten.

De sleutel om de paradox op te lossen is om een hoger perspectief te kunnen nemen.

In deze masterclass deel ik paradoxen die je  tegenkomt in het leven en hoe je deze kan oplossen.


De Paradox van Stabiliteit en Verandering

stab_ballf2

Verandering is moeilijk en lastig. Maar zonder verandering zouden we ook altijd in dezelfde situatie blijven zitten.

Het is juist deze speling tussen krachten die er voor kan zorgen dat je ook uit situaties kan komen die niet meer voor jou bestemd zijn. Het zijn twee zijdes van dezelfde munt.

Met de flow meegaan kan je daardoor op nieuwe plekken brengen. Het begint met het accepteren dat verandering soms een essentieel onderdeel is van het leven. Dan kan je vervolgens met discipline en gerichte actie naar een beter toekomst toewerken.


De Paradox van Controle en Loslaten

seal

Er bestaat een zware test bij de Navy Seals waarin ze met gebonden handen en voeten 5 minuten moeten overleven in een bad. Het is een mentale test waarbij ze rustig moeten blijven om niet teveel zuurstof te verbruiken. Het is ironisch; het is de intense wil om te overleven en controle te hebben waardoor ze stress krijgen, wat er voor zorgt dat ze in ademnood komen.

Een angst voor zwakte versterkt de zwakte.

Om de paradox op te lossen moeten ze leren zich over te geven. Door te zakken naar de bodem in plaats van bij de oppervlakte blijven (de 'veilige' zone). Dan duwen ze zich met alle kracht weer naar boven om weer een ademteug te nemen. Het is een passend metafoor voor ons om te leren de controle op te geven en te vertrouwen op onze eigen veerkracht.


De Paradox van Vrijheid en Commitment

person-1245959_960_720

“Seek freedom and become captive of your desires. Seek discipline and find your liberty. “ – Frank Herbert

Vrijheid betekent dat je kan doen wat je wil. Maar dit betekent ook dat je altijd gevangen zit met verlangen, want je commit je nergens aan.

De paradox impliceert dat vrijheid en keuzes kunnen maken niet altijd een goed iets is. Het kan namelijk ook er voor zorgen dat je niks doet van grote waarde omdat dit een te grote investering voor je is. Daarom is commitment iets goeds. Het helpt met eliminatie en focus op de essentiële dingen.

De paradox kan je oplossen door jezelf af te vragen waar je een keus in moet maken. Want zodra je een keuze maakt, en zodra je commitment geeft, zal je je vrijer voelen dan ooit.


De Paradox van Moed en Twijfel

wereld-moed

“Courage is not the absence of despair. It is, rather, the capacity to move ahead in spite of despair.” – Rollo May

Moedig zijn betekent niet dat je niet twijfelt of niet angstig bent. Het betekent dat je doorgaat ookal voelt je dit. Zonder twijfel kan er ook geen moed zijn.

In dit opzicht is twijfel en angst dus zelfs een essentieel onderdeel van moedig zijn. Iemand die nooit twijfelt zou namelijk niet weten hoe het is om uit zijn comfort zone te stappen.

De paradox is op te lossen door in te zien dat angst en twijfel nodig is om met moed verder te komen in het leven.

En het resultaat is dat je met een nieuwe energie de problemen kan tackelen die op je pad komen.


De Paradox van Risico en Veiligheid

fishf2

We horen het wel vaker. Life begins at the end of your comfort zone.

En het klopt want als je niks riskeert, riskeer je nog veel meer.

Zonder risico zijn we namelijk ook niet 100% gecommiteerd om ergens mee door te gaan.

Een grote beloning kan je alleen krijgen door ook iets daarvoor te riskeren. Anders zou het leven wel heel makkelijk zijn.

Dus hoe kan jij 'skin in the game' creëeren en naar een grotere vissenkom springen?


De Paradox van Kennis

kennisf2

"I am the wisest man alive, for I know one thing, and that is that I know nothing. “ – Plato

Naarmate we meer kennis verkrijgen van een onderwerp bestempelen we onzelf opeens als expert van het onderwerp. Dit kan ook leiden tot vooringenomenheid omdat we denken alles al te weten.

Zodra we echter meer en meer kennis vergaren realiseren we ons opeens dat we pas een klein deel van de gehele puzzel kennen. Dit creert tevens weer een open mindset waarin we weer leren te leren. Het is altijd mogelijk een breder perspectief te krijgen van een situatie en iemand die zich ook op deze manier opstelt zal altijd iets nieuws leren.


De Paradox van Succes en Falen

sucess

Aspiratie , Succes en Falen zijn drie elementen van een constante cyclus. Met aspiratie zal succes en falen namelijk altijd volgen.

Het is wat we moeten accepteren. Stress, twijfel en ongemakkelijkheid zijn de prijs voor een vol en waardig leven.

De weg naar persoonlijk meesterschap is altijd gevuld met pieken en dalen. Ieder succes komt tot zijn einde, en de cyclus begint dan weer opnieuw.

Echt succes is falen, en nog is falen, en nog is falen, zonder het enthousiasme te verliezen tussen deze momenten.


De Paradox van Liefde en Geluk

galleryf2

De paradox van liefde en geluk is dat hoe meer je het achterna zit, hoe meer je bevestigt dat je het nog niet hebt. Het is een van die dingen dat we nooit kunnen achtervolgen. Het moet in plaats daarvan naar ons toekomen.

Deze paradox oplossen betekent stoppen met 'chasen'. In plaats daarvan gaat het om liefde en geluk vanuit binnen laten ontstaan door in te zien dat het al onderdeel van je is. Daarna is het belangrijk om te focusen op het weg te geven.

Zodra je dat kan, zal je het vanzelf ook gaan ervaren. Als je naar meer zelf-liefde zoekt, geef liefde weg. Wil je blijer zijn met jezelf? Maak anderen blij en je zal er zelf ook beter van worden. De sleutel is focusen op het proces. Dit is de weg naar een betekenisvol leven.


De Paradox van Identiteitsverandering

identity change

Barrieres tegen verandering worden van binnen opgezet. Het zijn valse overtuigingen en gedachtes die we onszelf vertellen dat we niet dat 'type' persoon zijn. Toch is het volstrekt normaal dat we nog niet in onszelf geloven.

We moeten daarvoor eerst met kleine stappen bewijzen dat het anders kan. Dus wat je ook denkt dat je tegen houdt in het leven - dat is niet hetgene wat je echt tegen houdt - je bent het altijd zelf.

Daarom is identiteitverandering een self-fulfilling prophecy:

Of je het nou gelooft of niet, je hebt altijd gelijk.


Van Dualiteit naar Eenheid

Yin_yangf2

De paradox oplossen kan maar op 1 manier. Dat is door een hoger perspectief te nemen van de situatie en de twee extremen als onderdeel van het grotere geheel te zien.

De paradox is onderdeel van het leven zoals yin met yang is verbonden. Het zijn twee extremen, twee kanten van dezelfde munt, die zorgen voor een constant spanningsveld in ons leven.

In plaats van het najagen van een van de extremen betekent leven in eenheid dat je beide kanten simpelweg accepteert als onderdeel van het leven.

Zodra je dit lukt zal je de situatie mentaal altijd kunnen overstijgen. Kortom, de paradox oplossen ligt in jouw eigen bereik, zodra je niet meer twijfelt of dit wel zo is.