newchangecatalystfinaltransp
longW2T

Mindset Masterclass 1: Bouw de Alpha brug

Iedereen zoekt naar meer rust, energie en flow in het leven. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Mentale druk, stress, verwachtingen en verantwoordelijkheden staan ons namelijk vaak in de weg.

Dus hoe vinden we dat gevoel terug van vrede en ontspanning? Hoe verbinden we met onze innerlijke krachten?

Dit kunnen we bereiken door het bouwen van de Alpha Brug.

Alphabrugjpegf2

De Alpha brug staat voor het idee dat Alpha hersengolven de brug slaan tussen onze interne en externe wereld. Het zijn de hersengolven die verbinding scheppen tussen enerzijds onze 'onderbewuste' intuïtie en anderzijds onze 'bewuste' rationaliteit.

Alpha golven liggen namelijk precies tussen Theta golven (dominant bij hypnose en dromen) en Beta golven (dominant tijdens complex nadenken). Met een Alpha 'state' zijn we dus in verbinding, relaxed, bewust en voelen we ons in balans.

Kortom, als je op zoekt bent naar meer rust, energie en flow zijn Alpha golven van essentieel belang.

In deze masterclass neem ik je daarom mee in de wereld van hersengolven en hoe jij een ochtendroutine ontwikkelt die er voor zorgt dat jij in verbinding komt te staan met je innerlijke krachten.


5 Typen Hersengolven

Er zijn 5 soorten hersengolven die we kunnen onderscheiden. Deze verschillen in frequentie en zorgen er voor dat we in verschillende 'brein staten' kunnen zitten.

hersengolven

De hoogste frequentie zijn Gamma hersengolven. Dit zijn hersengolven die vooral dominant zijn zodra je een 'piek ervaring' hebt. Denk hierbij aan een verlichtende ervaring of een grandioos inzicht waarbij je brein volledig is geactiveerd.

De frequentie daaronder zijn Beta hersengolven. Beta hersengolven uitten zich middels een hoge concentratie, alertheid en focus op het oplossen van complexe problemen. Dit zijn de hersengolven die door de dag heen dominant zijn omdat we druk zijn met van alles en nog wat.

Alpha hersengolven zijn weer een frequentie lager en zijn vooral dominant als we in een relaxte en creatieve staat zijn. Het geeft ons toegang tot een gevoel van flow, zonder al te veel mentale stress of cognitieve druk te ervaren. Het zijn ook de hersengolven die actief zijn bij visualisatie en verbeelding.

Vervolgens zijn Theta golven dominant zodra we slaperig zijn of in een meditatieve staat terect komen. Theta golven zijn tevens ook de basis voor hypnose, waarbij we met een verhoogde receptiviteit en focus op interne sensaties zonder 'denk' gedachtes stil kunnen zitten.

Als laatste zijn Delta hersengolven dominant zodra we in een diepe slaap zitten en onbewust zijn van onze externe omgeving waarin we ons bevinden. Dit zijn tevens ook de traagste hersengolven die we ervaren, en deze associëren we vooral met REM slaap en helende krachten.


Nu we inzicht hebben in de verschillende hersengolven en frequenties is de volgende stap om te bedenken hoe we dit ons kan helpen om een bewuster en energieker leven te leiden.

Waar ik vooral even bij wil stilstaan is de ochtend. In de ochtend starten we vaak op met direct allemaal dingen aan ons hoofd. We switchen direct van onze slaperigheid naar alertheid en focus om maar aan de slag te gaan.

Toch is dit niet goed voor onze mentale gezondheid. We pushen onszelf te snel richting vigilantie en waakzaamheid, terwijl we juist meer gebruik moeten maken van die langzamere hersengolven en de emotionele staat waarin we zitten.

In plaats van direct op onze mobiel kijken of een waslijst maken aan dingen die je moet doen, kunnen we beter gebruik maken van die Theta en Alpha golven om de dag ook met een andere energie te starten.


Van slaperigheid naar activiteit

De meeste mensen worden wakker met direct 10 dingen aan hun hoofd. Dit zorgt er voor dat we direct uit onze slaperige en dromerige staat komen en in actie komen. Er is geen tijd voor rustig wakker worden want we hebben het gevoel dat we direct productief moeten zijn.

Paradoxaal genoeg kan de juiste mentale rust en ontspanning in de ochtend er juist voor zorgen dat je later op de dag meer energie hebt, in plaats van je fut en moe te voelen. Als we namelijk direct richting Beta golven gaan zijn we later op de dag niet meer in staat om die mentale rust te vinden waar we naar op zoek zijn. Dit leit uiteindelijk sneller tot een burn-out of andere mentale problemen.

Als we het proces van wakker worden vergelijken met de verschillende hersengolven krijgen we het volgende overzicht* (het proces van wakker worden is hier in overmate gesimplificeerd om een argument te maken).

wakkerwordenf2

Zodra we 'ontwaken' zijn onze hersenen nog aan het opstarten. We komen immers uit een diepe slaap die als het goed is ons lichaam en geest ten goede heeft gedaan. Vanuit deze Delta staat bewegen we langzaam mee met de pijl totdat we alert zijn en ons ook daadwerkelijk wakker voelen.

Echter hebben onze gedachtes en gewoontes wel invloed op dit proces. Met twijfels, tegenzin, piekermomenten versnellen we dit proces tot het punt dat we vigilant en druk zijn. En dat de hele dag door.

Maar hebben we dan een goede dag gehad is de vraag?

Hebben we de momenten voor onszelf gepakt om rustig wakker te worden?

Hebben we een moment van reflectie of visualisatie gehad om de dag mee te starten?

Zijn we geinspireerd geraakt door een paar bladzijdes van een nieuw boek te lezen?

Of zijn we maar direct begonnen met druk zijn?

Hetzelfde geldt voor naar bed gaan, maar dan andersom. Komen we tot rust en zijn we in staat om onze gedachtegang te vertragen?

Kunnen we focusen op interne sensaties door middel van meditatie of andere oefeningen?

Want door je te focusen op het bouwen van de Alpha brug zal je meer in balans komen te staan en daardoor zal je je op den duur ook vitaler en energieker voelen.

Daarom neem ik je nu mee in het ontwerpen van een 'Glory hour'. Hiermee kan jij in de ochtend en avond de Alpha brug bouwen waardoor je bewuster & energieker kan leven.


Your 'Glory Hour'

Het is immens belangrijk om na het wakker worden een moment voor onszelf te pakken. Ook in de avond kunnen we wat tijd pakken voor onze drukke geest te vertragen.

We hebben namelijk vrij weinig invloed wat er gebeurt door de dag heen, maar we hebben wel altijd invloed op hoe we de dag starten en eindigen.

Daarom raad ik je aan om na te denken over jouw 'Glory Hour', een routine, die je in de ochtend en avond kan gebruiken om meer Alpha / Theta hersengolven te creëren. Uiteraard kan het ook korter zijn dan één uur, als je dat zelf prettig vindt.

Hiervoor kan je diverse activiteiten implementeren in je routine:

    1.  Ademhalingsoefeningen (15 minuten)
    2.  Beweging / Yoga (15 minuten)
    3.  Geleide visualisatie en meditatie (15 minuten)
    4.  Lezen en reflecteren (15 minuten)

1. Ademhalingsoefeningen

De krachtigste manier om je innerlijke rust te vinden is door optimaal adem te halen. Wim Hof heeft hier een mooie methode voor.

De eerste stap is comfortabel zitten of liggen zodat je vrij kan ademen. Daarna adem je 30 tot 40 keer diep in om het zuurstofgehalte in je bloed te verhogen. Vervolgens hou je je adem vast totdat je het gevoel krijgt dat je weer wil ademen. Dan adem je met een volle teug in en hou je deze ademteug weer voor 15 seconden vast om te herstellen.

Dit is een proces dat je 3-4 keer kan herhalen om ook in een meditatiemodus te komen. Hieronder staat een video van Wim Hof waar hij de methode uitlegt.

2. Beweging / Yoga

De tweede methode om de Alpha brug te bouwen is beweging en Yoga. Zodra we in beweging zijn en oefeningen doen die niet te taxerend zijn kunnen we namelijk in de flow komen.

De mentale bezigheden vallen in dit geval van ons af en we worden bewuster van het moment. Ook met oefeningen zoals flows of vinyasas blijven we bewust van onze beweging en hoe we ons lichaam verplaatsen door de ruimte heen. Hierdoor ontstaat een constante focus op ons lichaam en onze ademhaling in plaats van op onze gedachtes.

3. Geleide visualisatie & meditatie

De derde methode om meer Alpha hersengolven te creëren is visualisatie en geleide meditatie.

Met deze activiteiten activeer je je creativiteit en verbeelding waardoor je stopt met nadenken en ratelen.

Het geeft je de mogelijkheid om iets met nieuwe gedachtes en gevoelens aan de slag te aan. Ook kan het dienen als middel om te streven naar een nieuw toekomstbeeld dat jij wil bereiken.

In combinatie met andere oefeningen in je Glory Hour kan visualisatie of geleide meditatie een krachtig middel zijn om te verbinden met je innerlijke krachten. Zodra je namelijk in Alpha of Theta staat bent ben je ook receptiever voor hypnose en suggesties.

Dit komt omdat het brein een verbeeldingsmachine is. Als ik bijvoorbeeld tegen jou zeg; denk niet aan een roze olifant..

Wat komt er nu in je op? Precies hetgene waar je niet aan mocht denken.

In andere woorden, zodra je er voor open staat kan een geleide visualisatie of meditatie er voor zorgen dat je jezelf succesvol voor je ziet. Doordat het 'geleid' is kan je in een rustig moment op je interne sensaties focusen en je identificeren met nieuwe gevoelens en emoties. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat je ook daadwerkelijk naar dat nieuwe toekomstbeeld kan streven omdat je ziet, voelt en gelooft dat het de waarheid kan zijn.

4. Lezen en reflecteren

Abstract design made of head outlines, lights and abstract design elements on the subject of intelligence,  consciousness, logical thinking, mental processes and brain power

De laatste methode om aan de Alpha brug te bouwen is lezen en reflecteren.

Op het moment dat je gaat lezen zullen je hersenen zich ook gaan focusen op visualisatie omdat je een bepaald verhaal of beeld voor je hebt. Ook zorgt het er voor dat je hardop in jezelf praat, waardoor je niet meer aan andere gedachtes of afleidingen kan denken.

Bij reflectie ben je echter wel bezig met je eigen gedachtes. Toch kan je met behulp van reflectie ook gaan kijken naar de dingen waar je dankbaar voor bent, wat je goed hebt gedaan vandaag, of wat slecht ging en je de volgende keer beter kan doen.

Hoe dan ook, beide methodes brengen ons meer in contact met onze innerlijke kracht en gevoel van intuïtie. We stoppen met rationeel nadenken over complexe problemen of dingen waar we mee zitten.

Uiteindelijk draait bij Alpha golven om leren jezelf te kunnen ontspannen. Om te stoppen met een verhoogde alertheid of scherpe concentratie.

Stop het geratel.

Stop het piekeren.

Begin met het bouwen van de Alpha Brug.