newchangecatalystfinaltransp

Dag 4: Hoe je met focus en eliminatie meer balans in je leven kan ervaren.

green banner

Prioriteren en Balanceren

actiematrixgroen

Na oranje is de volgende stap om ons leven te prioriteren en balanceren met een Actie Matrix. Dit is belangrijk omdat we simpelweg niet genoeg tijd of energie hebben om alles te kunnen doen wat we willen. In andere woorden, het leven is een trade-off waarin we keuzes moeten maken. Alleen door te focusen op de essentie, maximaliseren we onze eigen potentie:

"You can have anything, but not everything"

Het gaat dus niet alleen om de dingen juist doen, maar ook de juiste dingen doen. Om inzicht te krijgen in je eigen leven ontdek je vandaag hoe je je eigen dagelijkse acties kan plotten op de actie matrix.

Een Actie Matrix helpt dus om het grotere plaatje van ons leven te zien zodat je effectiever kan worden. Zo kan je scherp stellen waar jij nou écht op wil focusen. Met deze matrix kunnen we namelijk activiteiten namelijk wegen - hoeveel ze ons opleveren en hoeveel ze ons kosten.

Kortom, de challenge voor vandaag is om aan de slag te gaan met de Actie Matrix zodat je bewuste slimme keuzes kan gaan maken. Ontdek waar je aan kan sleutelen om de balans terug te vinden en om iedere dag 1% beter te worden.

longW2T

De Actie Matrix invullen

Iedere actie in je leven valt in een van deze kwadranten van de Actie Matrix. Om zelf ook jouw acties te beoordelen kijk je aan de ene kant naar de waarde of impact die een activiteit heeft en aan de andere kant kijk je naar het risico of de inzet die nodig is voor de actie.

Natuurlijk zal iedereen deze matrix anders invullen. Het gaat er om dat je het gebruikt als tool om bewust te worden van waar de verbeterpunten zitten in jouw leven. Wat kan je gaan doen om meer waarde te behalen en waar moet je mee stoppen? Eerst geef ik je voor ieder kwadrant wat voorbeelden. Daarna kan jij aan de slag met het template voor vandaag om je eigen Actie Matrix in te vullen.

longW2T
Kwadrant 1. Ster Acties
stergeel

Acties in dit kwadrant hebben de meeste waarde of impact en vereisen een lage inzet of hebben een laag risico.

Denk hierbij aan korte activiteiten die veel waarde kunnen opleveren. Of acties die een grote impact hebben. Dit hoeft niet altijd 'hard werken' te zijn, er zijn ook ster acties zoals ontspannende activiteiten die je goed zullen doen.

Kortom, het zijn kleine acties waarvan je weet dat ze je veel waarde opleveren (maar misschien niet altijd op korte termijn).

longW2T
Kwadrant 2. Bliksem Acties
bliksemblauw

Acties in dit kwadrant zijn waardevol of hebben een hoge impact. Echter kosten ze ook veel of brengen ze risico met zich mee (qua tijd of energie).

Het kan even duren voordat je deze acties ook consistent uitvoert, maar het zijn wel de belangrijke acties om een volledig en vol leven te kunnen leiden. Uiteindelijk is het jouw keus om voor het veilige te gaan of echt ook riskeren om iets te verliezen.

Hierbij is het vooral van belang om deze acties geleidelijk op te bouwen en er voor te zorgen dat er een beloning is voor je inzet.

longW2T
Kwadrant 3. Veilige Acties
veilige acties

Acties in dit kwadrant zijn veilige acties zonder groot risico, maar het levert je ook weining op. Denk hierbij aan taken van lage waarde die je niet veel dichter bij je doel brengen.

Dit betekent echter niet dat er geen waarde zit in deze activiteiten. Ze kunnen er echter wel voor zorgen dat je minder tijd hebt om aan belangrijkere dingen te zitten. Een beetje niks doen is niet erg. Ontspanning hoort er ook bij. Een serie kijken mag ook, of even gamen of een andere vorm van ontspanning. Zolang je maar bewust omgaat met deze acties en ze niet overmatig gebruikt.

Daarom kan je deze acties goed gebruiken als beloning.

longW2T
Kwadrant 4. Ineffectieve Acties
ineffectieveoranje

Acties in dit kwadrant zijn acties die je niet veel waarde of impact opleveren, maar wel veel kosten.

Het is zeker niet even makkelijk om deze acties volledig uit ons leven te elimineren. Het kunnen gewoontes zijn die er over de jaren heen in ingebakken, of dingen die je over de tijd heen hebt aangeleerd.

Toch kan er ook gekeken worden of ze ons minder kunnen kosten qua tijd of risico. De vrijheid is aan jou om kritisch te zijn in wat je tegenhoudt. Bewust zijn is de eerste stap. En daarna kan je in kleine stappen deze activiteiten verminderen of zelfs elimineren en ze voor impactvolle activiteiten vervangen

longW2T

Werken met de Actie Matrix

Nu je een overzicht heb van alle soorten acties die er zijn is het tijd om er zelf mee aan te slag te gaan.

Is er een balans in jouw leven tussen deze verschillende soorten acties? Waar kan je verbeteren en effectiever in worden? Doe je de juiste dingen, en doe je deze ook juist?

Zijn er ster acties die je nog kan oppakken? (dingen die je veel opleveren en weinig kosten)
Zijn er bliksem acties die je nog wil implementeren in je leven? (door klein te beginnen en op te bouwen)
Zijn er halve maan acties die je kan gebruiken als beloning? (want iedereen heeft beloningen nodig)
Zijn er nog ineffectieve acties die je klaarblijkelijk niet veel opleveren? (en zijn deze te verminderen of te stoppen?)

Met deze vier vragen focus je op de essentie van je bestaan én krijg je scherp waar je nou eigenlijk naartoe wil. Want we hebben allemaal dezelfde 24 uur in een dag.

Het is aan ons om deze te besteden aan waardevolle acties die ons successen in het leven gaan brengen (wat voor succes dit ook mag zijn).

Dus pak een activiteit waarvan je zou willen dat je die meer zou doen. Pak ook een activiteit waarvan je zou willen dat je hem minder zou doen. Vraag jezelf af of je deze minder 'waardige' activiteit kan limiteren. Zo kan je vervolgens met de tijd die je vrijmaakt een slimmere keus maken. Gebruik hiervoor de template van deze dag.

longW2T

Focus op de essentie

arrowsf2

Iedereen heeft effectieve en ineffectieve acties in zijn of haar leven. De kunst van essentieel leven is dus niet om alleen te kijken naar wat je kan doen, maar ook naar wat je niet kan doen. Ook iets niet doen is namelijk een keus.

Dus wat doe jij waarvan je weet dat het je doelen tegenwerkt?

Is het overeten, tijd verspillen, sociale media? Of misschien andere afleidingen, omgevingsfactoren en verantwoordelijkheden die niet goed voor je zijn en je niet dichterbij je doel brengen? Misschien ben je wel ergens goed mee bezig, maar wat houdt je het meest tegen? Wat is voor jou het grootste obstakel voor meer voortgang?

green banner

Iedere dag 1% beter

Natuurlijk zal deze Actie Matrix voor iedereen anders zijn.

En daarom ben ik hier om jou te helpen met kleine verbeteringen doorvoeren.

Zo kan jij belangrijke keuzes maken in je leven om iedere dag 1% beter te worden.

Vraag dan hieronder een strategiegesprek aan waarin ik jou advies geef over je situatie.

Samen zoeken we de juiste structuur en focus zodat jij meer balans gaat voelen in je leven.

longW2T