newchangecatalystfinaltransp

Dag 5: Hoe je met flow en een positieve mindset op koers kan blijven

yellowbanner

Flow & Mindset

emperor-marcus

Marcus Aurelius was een keizer van Rome en op dat moment de machtigste man van de wereld.

Toch had hij constant ongeluk. Er was een plaag, overstromingen, oorlog, en een economische crisis. Ook binnen zijn familie ging het niet goed. Hier kwam een enorme hoeveelheid stress en spanning bij kijken zou je zeggen. omdat hij nog alsnog geen controle over de dingen die hem overkwamen.

In zijn boek meditaties schreef hij de lessen op die hij hierdoor leerde. Hij koos er voor om deze tegenslagen te zien als onderdeel van het pad dat hij beliep. Door problemen te zien als onderdeel van het pad kon hij emoties omzetten in productieve energie. Bij tegenslagen is dit juist belangrijk omdat dit de momenten zijn waar het om gaat.

Dit geldt ook voor ons eigen drukke leven met de slechte momenten. Zodra de druk hoog is of als het tegenzit. Wat doen we dan? Geven we in aan emotionele druk, of weten we onze flow te behouden?

Toch is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom deel ik vandaag verschillende flow en mindset oefeningen met je die jij kan dagelijks kan toepassen in je eigen leven. Als het er op aankomt hebben we allemaal soms een nieuw fris perspectief nodig, om de situatie beter te begrijpen en de juiste actie te ondernemen.


Les 1. Het obstakel als de weg zien

obb

Marcus Aurelius realiseerde zich dat er geen omweg was in de tijden waar hij leefde. Hij accepteerde daarmee de weg en het obstakel dat voor hem lag als onderdeel van de weg.

"What stands in the way becomes the way" - Marcus Aurelius

Het is de waarheid die we ook moeten accepteren in ons eigen leven. Na bergen zullen er waarschijnlijk nog meer bergen liggen.

Dus in plaats van om de berg of om het obstakel heen gaan moeten we op zoek naar de kans binnen het obstakel. Dit is de kans om onze eigen situatie te verbeteren.

Om het obstakel beter in jouw leven te begrijpen kan je deze vragen beantwoorden:

- Wat is het nut van deze situatie?
- Wat probeert deze situatie mij te leren?
- Welke kans voor verbetering zit er in dit obstakel?


Les 2. Ego is de vijand

egooo

Ego is een grote vijand in ons leven als het aankomt op doorzetten. Vanuit het ego ontstaat afkeuring, oordeel, weerstand en identificatie met negatieve emoties.

Want het ego kent jouw zwakke punten en speelt daar precies op in. Om dit te voorkomen en onszelf niet te identificeren met dit ego lichaam willen we afstand  kunnen nemen van onze emoties.

Daarom is het vermogen om uit je eigen hoofd te komen zo enorm belangrijk. Door jezelf te onthechten van de emoties valt de druk ook van je af.

Om deze vijand te ontkrachten kan je deze vragen beantwoorden:

- Wat zou iemand anders doen in mijn situatie?
- Wat zou ik iemand anders aanraden in dezelfde situatie?
- Wat zou iemand anders mij aanraden om te doen?


Les 3. Amor Fati

06130c38ce5a3e4735aa4d59452f4f48

Het leven heeft vele verassingen voor ons in petto.

Er kan van alles gebeuren en alles gebeurt eigenlijk ook wel met een reden.

Misschien zit je helemaal niet op de verkeerde plek, maar precies op de plek waar je moet zitten. Want goed of slecht geluk bestaat niet. En daarom moet je er in geloven dat de kosmos altijd aan je zijde staat.

Hier zijn wat vragen voor je om Amor Fati te beoefenen:

- Wat voor slechts is er in mijn leven gebeurd dat achteraf een goed iets was?
- In welke vlakken van mijn leven moet ik leren los te laten en te geloven?
- Wat kan ik accepteren in dit moment als onderdeel van mijn lot?


Een voorbeeld van Amor Fati

Stel je voor dat je haast hebt om de bus te halen voor een belangrijke afspraak.

De bus gaat om 9 uur, en om  8:59 ren je richting de bus.

bus

Stel je gaat rennen en je haalt de bus niet.. Maar gelukkig op het allerlaatste moment stapt er een oudere man uit, waardoor de bus een kleine vertraging oploopt. In die 20 seconden lukt het jou om de bus alsnog te halen! Hoera. Je hebt het gered. Allereerst, je had natuurlijk niet kunnen weten dat deze man de bus zou vertragen. Maar deze persoon was voor jou op het juiste moment op de juiste plek aanwezig.

Toch had dit verhaal ook anders af kunnen lopen.

Stel je voor dat je de bus wél ging redden, maar iemand loopt je per ongeluk in de weg en jij valt. Hierdoor vertrekt de bus zonder jou. Wat nu? Allereerst zou je zeggen dat deze persoon die je blokkeerde op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.

Je bent nu immers te laat voor je belangrijke afspraak.

Maargoed, de wereld vergaat niet. Je pakt alsnog de volgende bus en gaat lekker zitten. Bij de volgende stop komt er iemand binnen en die gaat naast je zitten. Je raakt aan de praat en nu 5 jaar later is deze persoon een hele goeie vriend van je of het is nu de liefde van je leven.

Was deze persoon die je blokkeerde nu nog steeds op het verkeerde moment en verkeerde plek?

En had de oude man in het eerste scenario dan niet er voor gezorgd dat je nooit deze persoon was tegengekomen? Dan had je misschien nooit het geluk gevoeld dat je nu wel hebt.

Het punt van het verhaal is. We weten niet wat ons overkomt en of dit goed of slecht is. De wereld zit vol dynamische mogelijkheden en kansen. En dat maakt het ook belangrijk om niet alles te hoeven voorspellen of te controleren. Alles heeft een doel. Alles heeft een nut. Je kan hier of op 10.000 andere plekken zijn in je leven. Maar er over piekeren is nutteloos. Je zit waar je zit, en daar moet je het beste van maken.

Het voorbeeld van de bus geeft een mooi idee van wat go with the flow nou eigenlijk is. Flowen betekent het beste maken van ieder moment door er in mee te gaan. De kansen pakken die op je pad komen en de obstakels als brandstof zien om het innerlijke vuurtje groter te maken.

yellowbanner

Actieve flow oefening

Om Flow te houden in je eigen leven is de challenge voor geel om jezelf goed voor te bereiden.

Kijk, iedere ochtend hebben we een magisch moment voor onszelf van 5 minuten.

In deze 5 minuten kunnen we onszelf primen voor de dag met de juiste mindset.

De oefening gaat als volgt.

Je schrijft een onafgemaakte zin op, op basis van een doel dat je hebt. Hieronder zijn wat voorbeelden:

- Als ik vandaag met 5% meer energie zou leven zou ik...

- Als ik vandaag 5% meer mijn best zou doen zou ik...

- Als ik vandaag met 5% meer geloof in mezelf zou leven zou ik...

- Als ik vandaag met 5% meer authenticiteit zou leven zou ik...

- Als ik vandaag 5% bewuster zou leven zou ik...

- Als ik vandaag goed met tegenslagen om zou gaan zou ik...

- Als ik vandaag stress, twijfel of onzekerheid voel denk ik aan de positieve dingen zoals...

- Als ik vandaag met de flow mee zou gaan zou ik...

Het doel is om iedere dag een zin uit te kiezen (of zelf te bedenken) die goed voelt bij je huidige situatie. Vervolgens schrijf je de zin op in een notitieboek en bedenk je 5-6 eindes voor deze zin. Het hoeft niet altijd een logisch antwoord te zijn, als je maar iets opschrijft.

In het begin kan dit best moeilijk zijn, maar dit is juist goed. Je bent namelijk aan het nadenken over nieuwe scenarios en nieuwe denk- en gedragspatronen.

Met de juiste voorbereiding zien we nieuwe mogelijkheden voor ons om op te acteren. Nieuwe manieren om te kunnen reageren. Nieuwe manieren om ons leven te bepalen zodra het tegenzit.

Kortom, met onafgemaakte zinnen kan je het fundament leggen en jezelf 'empoweren' met nieuwe ideen en acties in het dagelijks leven.

Door iedere dag met deze zinnen aan de slag te gaan creër je een voorbereiding voor alle slechte dingen die je op een dag kunnen overkomen. Het zal misschien niet voorkomen dat de slechte dingen gebeuren, maar het je zal wel de mogelijkheid en het bewustzijn geven om anders op deze dingen te reageren.

Want dat is de essentie van veerkracht. Altijd jezelf weer op het juiste pad kunnen zetten.


Tijd Om De Sprong Te Wagen

Man jump through the gap between hill.

Bedankt voor het volgen van de challenge. Ik hoop dat ik je geinspireerd heb om een Change Catalyst te worden. En ja, verandering begint echt bij jezelf, maar je hoeft het zeker niet alleen te doen.

Met een stappenplan help ik je graag om duurzaam te veranderen richting een nieuwe identiteit.

Je weet dat je beter kan. Je weet dat je meer kan doen. Hoelang wacht je nog om het beste van jezelf te eisen?

Want ik zal dat zeker doen. Ik wil je de tools, inzichten en kennis geven om te kunnen sturen waar jij naartoe wil. Samen gaan we voor het lange termijn resultaat om vanuit je kernwaarden te kunnen acteren. Met gedragskennis & expertise rondom sport en voeding help ik je vervolgens met een positieve instelling en de juiste levensstijl.

Plan nu een gesprek in om je potentie waar te maken.

yellowbanner