newchangecatalystfinaltransp

Dag 5: Hoe je met een positieve mindset flow kan behouden.

yellowbanner

Flow & Mindset

emperor-marcus

Marcus Aurelius was een keizer van Rome en op dat moment de machtigste man van de wereld. Toch had hij constant ongeluk. Er was een plaag, overstromingen, oorlog, en een economische crisis. Ook binnen zijn familie ging het niet goed. Hier kwam een enorme hoeveelheid stress en spanning bij kijken. Toch was hij als keizer standvastig en gaf hij het goeie voorbeeld om positief te blijven.

In zijn boek meditaties schreef hij de lessen op die hij in deze moeilijke tijden leerde. Hij koos er voor om deze tegenslagen te zien als onderdeel van het pad dat hij beliep. Door problemen te zien als onderdeel van het pad kon hij deze negatieve emoties omzetten in productieve energie. Bij tegenslagen in ons eigen leven is dit ook belangrijk - want dit zijn de momenten die onze standvastigheid bepalen.

Dus, hoe ga jij om met momenten waarbij de druk hoog is? Geef je toe aan de emotie, of weet je flow te behouden en door te gaan?

Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom deel ik vandaag verschillende flow en mindset oefeningen met je die jij kan dagelijks kan toepassen in je eigen leven. Als het er op aankomt hebben we allemaal soms een nieuw fris perspectief nodig, om de situatie beter te begrijpen en de juiste actie te ondernemen.

Klik hier voor het template voor deze dag van de challenge. Deze kan je gebruiken bij de flow oefening op het einde van deze pagina.

longW2T

Les 1. Het obstakel als de weg zien

obb

Marcus Aurelius realiseerde zich dat er geen andere manier was om met zijn problemen om te gaan. Hij accepteerde de weg en het obstakel dat voor hem lag als onderdeel van de weg.

"What stands in the way becomes the way" - Marcus Aurelius

Het is de waarheid die we ook moeten accepteren in ons eigen leven. Na bergen zullen er waarschijnlijk nog meer bergen liggen. Dus in plaats van om de berg of om het obstakel heen gaan moeten we op zoek naar de kans binnen het obstakel. Dit is de kans om onze eigen situatie te verbeteren.

Om het obstakel in jouw leven beter te begrijpen en op te lossen kan je deze vragen beantwoorden:

- Wat is het nut van deze situatie?
- Wat probeert deze situatie mij te leren?
- Welke kans voor verbetering zit er in dit obstakel?

longW2T

Les 2. Ego is de vijand

egooo

Ego is een grote vijand in ons leven als het aankomt op doorzetten. Vanuit het ego ontstaat afkeuring, oordeel, weerstand en identificatie met negatieve emoties.

Want het ego kent jouw zwakke punten en speelt daar precies op in. Om dit te voorkomen en onszelf niet te identificeren met dit ego lichaam willen we afstand  kunnen nemen van onze emoties.

Daarom is het vermogen om uit je eigen hoofd te komen zo enorm belangrijk. Door jezelf te onthechten van de emoties valt de druk ook van je af.

Om deze vijand te ontkrachten kan je deze vragen beantwoorden:

- Wat zou iemand anders doen in mijn situatie?
- Wat zou ik iemand anders aanraden in dezelfde situatie?
- Wat zou iemand anders mij aanraden om te doen?

longW2T

Les 3. Amor Fati

06130c38ce5a3e4735aa4d59452f4f48

Het leven heeft vele verassingen voor ons in petto. Er kan van alles gebeuren, en misschien gebeurt alles  ook wel met een goeie reden.

Misschien zit je helemaal niet op de verkeerde plek, maar precies op de plek waar je moet zitten. Misschien is het punt van je leven waar je op staat onderdeel van je lot. Of het is een uitdaging die voor jou is klaargezet om te overkomen en van te leren.

Met dit perspectief bestaat goed of slecht geluk niet. Het gaat juist om er in geloven dat de kosmos altijd aan je zijde staat. Dat er een reden is om door deze situatie heen te gaan. En dat je er sterker uit kan komen als je liefde (amor) voor dit lot kan hebben (fati)

Hier zijn wat vragen voor je over het lot in jouw persoonlijke leven:

- Wat voor slechts is er in mijn leven gebeurd dat achteraf een goed iets was?
- In welke vlakken van mijn leven moet ik leren los te laten en te geloven?
- Wat kan ik accepteren in dit moment als onderdeel van mijn lot?

longW2T

Een voorbeeld van Amor Fati

Stel je voor dat je haast hebt om de bus te halen voor een belangrijke afspraak.

De bus gaat om 9 uur, en om  8:59 ren je richting de bus.

bus

Stel je gaat rennen en je haalt de bus niet.. Maar gelukkig op het allerlaatste moment stapt er een oudere man uit, waardoor de bus een kleine vertraging oploopt. In die 20 seconden lukt het jou om de bus alsnog te halen! Hoera. Je hebt het gered. Allereerst, je had natuurlijk niet kunnen weten dat deze man de bus zou vertragen. Maar deze persoon was voor jou op het juiste moment op de juiste plek aanwezig.

Toch had dit verhaal ook anders af kunnen lopen.

Stel je voor dat je de bus wél ging redden, maar iemand loopt je per ongeluk in de weg en jij valt. Hierdoor vertrekt de bus zonder jou. Wat nu? Allereerst zou je zeggen dat deze persoon die je blokkeerde op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.

Je bent nu immers te laat voor je belangrijke afspraak.

Maargoed, de wereld vergaat niet. Je pakt alsnog de volgende bus en gaat lekker zitten. Bij de volgende stop komt er iemand binnen en die gaat naast je zitten. Je raakt aan de praat en nu 5 jaar later is deze persoon een hele goeie vriend van je, of het is nu de liefde van je leven.

Was deze persoon die je blokkeerde nu nog steeds op het verkeerde moment en verkeerde plek?

En had de oude man in het eerste scenario dan niet er voor gezorgd dat je nooit deze persoon was tegengekomen? Dan had je misschien nooit het geluk gevoeld dat je nu wel hebt.

Het punt van het verhaal is. We weten niet wat ons overkomt en of dit goed of slecht is. De wereld zit vol dynamische mogelijkheden en kansen. En dat maakt het ook belangrijk om niet alles te hoeven voorspellen of te controleren. Alles heeft een doel. Alles heeft een nut. Je kan hier of op 10.000 andere plekken zijn in je leven. Maar er over piekeren is nutteloos. Je zit waar je zit, en daar moet je het beste van maken.

Het voorbeeld van de bus geeft een mooi idee van wat go with the flow nou eigenlijk is. Flowen betekent het beste maken van ieder moment door er in mee te gaan. De kansen pakken die op je pad komen en de obstakels als brandstof zien om het innerlijke vuurtje groter te maken.

yellowbanner

Actieve flow oefening

Om Flow te houden in je eigen leven is de challenge voor geel een schrijfoefening die je dagelijks kan uitvoeren. Kijk, iedere ochtend hebben we een magisch moment voor onszelf, waarin we in een korte tijd van 5 minuten onszelf kunnen primen voor de dag met de juiste mindset.

De oefening gaat als volgt.

Je bedenkt eerst een onafgemaakte zin op basis van een doel dat je hebt. Hieronder zijn wat voorbeelden:

- Als ik vandaag met 5% meer energie zou leven zou ik...

- Als ik vandaag 5% meer mijn best zou doen zou ik...

- Als ik vandaag met 5% meer geloof in mezelf zou leven zou ik...

- Als ik vandaag met 5% meer authenticiteit zou leven zou ik...

- Als ik vandaag 5% bewuster zou leven zou ik...

- Als ik vandaag goed met tegenslagen om zou gaan zou ik...

- Als ik vandaag stress, twijfel of onzekerheid voel denk ik aan de positieve dingen zoals...

- Als ik vandaag met de flow mee zou gaan zou ik...

Het doel is om iedere dag een zin uit te kiezen (of zelf te bedenken op basis van deze voorbeelden) die goed voelt bij je huidige situatie en het punt waar je aan probeert te werken.

Vervolgens schrijf je de zin op in een notitieboek en bedenk je 5-6 eindes voor deze zin. Het hoeft niet altijd een logisch antwoord te zijn, als je maar iets opschrijft.

In het begin kan dit best moeilijk zijn, maar dit is juist goed. Je bent namelijk aan het nadenken over nieuwe scenarios en nieuwe denk- en gedragspatronen.


Hier is een voorbeeld.

Als ik vandaag met 5% meer positiviteit / vertrouwen zou leven zou ik:

- Luisteren naar mijn gevoel over ...

- Geloven in mijn kracht dat ik ..

- Tevreden zijn met ...

- Denken aan mijn kwaliteiten als ...

- Me niet gek laten maken door ...


Het is een simpele maar effectieve oefening om na te te denken over hoe je in de toekomst op iets wil reageren. In plaats van reageren in de situatie denk je pro-actief na over hoe je wil reageren.

Het geeft de mogelijkheid om tot een nieuw perspectief te komen. Om jezelf kritisch de vraag te kunnen stellen of de emotie nu praat, of jij? Je kan je afvragen of dit een moment is dat het obstakel niet de weg is, of dat je ego nu als vijand speelt. Of misschien kan je niks veranderen aan de situatie, en is het een kwestie van accepteren en doorgaan.

Kortom, met de oefening van vandaag denk je na over hoe je de emotie van het toekomstige moment opzij kan zetten en hoe je nou echt zou willen reageren.

Met deze flow oefening kan je het fundament leggen en jezelf 'empoweren' met nieuwe ideen en acties in het dagelijks leven.

Door iedere dag met deze zinnen aan de slag te gaan ontstaat er meer bewustzijn en veerkracht om jezelf weer op het juiste pad te zetten.

yellowbanner

Tijd Om De Sprong Te Wagen

Man jump through the gap between hill.

Bedankt voor het volgen van de challenge. Ik hoop dat ik je geinspireerd heb om een Change Catalyst te worden en als katalysator te spelen voor je toekomst. Om beter te worden, om meer te bereiken en om gelukkiger te zijn.

En ja, verandering begint echt bij jezelf, maar je hoeft het zeker niet alleen te doen.

Met een stappenplan help ik je graag om duurzaam te veranderen richting een nieuwe identiteit.

Ik help je graag met tools, inzichten en kennis hoe je kan veranderen en gezonde gewoontes kan realiseren.

Samen gaan we voor het lange termijn resultaat om vanuit je kernwaarden te kunnen leven. Met mijn kennis en ervaring rondom rondom mindset, motivatie, en gewoontes opbouwen help ik je om succesvol te veranderen.

Plan nu hieronder een gesprek in om deze sprong te maken.