newchangecatalystfinaltransp
longW2T

Mindset Masterclass 3: Persoonlijke groei

hats1000px

Persoonlijkheidstesten zijn immens populair deze dagen.

"Oh ben jij een ENTP? Ik ben eerder een ISTJ."

"Ik ben echt super rood, en jij een beetje blauw denk ik".

Maar wat heeft het voor zin om onszelf in bepaalde hokjes te plaatsen?

Kijk, natuurlijk hebben we allemaal voorkeuren. De een houdt van kaas en de ander van rijst. Of iemand is meer een koffie dan een thee persoon. Maar ook dit zijn voorkeuren die over de tijd heen veranderen (oke behalve de koffie dan).

En door te geloven dat we altijd maar hetzelfde blijven staan we ook onze persoonlijke groei in de weg:

"Ik ben gewoon niet zoon persoon."

"Dat zou ik nooit leuk vinden, zo ben ik gewoon niet"

Kortom, het heeft geen zin om te denken dat onze persoonlijkheid permanent is. In plaats daarvan is het beter om onze persoonlijkheid een flexibele definitie geven.

Een persona, of meerdere?

masks

Het woord persoonlijkheid komt van het Latijnse woord 'Persona'. Vroeger betekende dit het masker dat iemand droeg tijdens een optreden. Dus onze persoonlijkheid is slechts een masker, eentje van de velen die we hebben in verschillende situaties en omgevingen.

Daar zit dus ook het gevaar van de persoonlijkheidstest en geloven dat je maar 'zo bent'. Dit is een fixed mindset waarbij je denkt dat je niet kan veranderen. Maar ga voor jezelf na, waar baseer je dit op? En hoe zou je jezelf het tegendeel kunnen bewijzen?


Harry Potter en de sorteerhoed

harry-potter-sorting-hat-758x397-1

Harry Potter is het voorbeeld van echte persoonlijkheidsverandering. Hij was in de eerste instantie namelijk gekozen door de hoed om bij Slytherin te gaan.

Maar Harry maakte zijn besluit op basis van het toekomstbeeld dat hij had. Hij zag zichzelf een echte Gryffindor zijn. Hij maakte zijn keus. En een bewuste keus is altijd belangrijker dan onze huidige situatie of persoonlijkheid. In dit verhaal ligt daarom een fundamentale waarheid voor ons allemaal:

"Je wordt de persoon die je kiest om te worden"


Groei realiseren

discnl

Om persoonlijke groei te realiseren is het van belang om te weten wat je krachten en valkuilen zijn.  Hiervoor kunnen we de DISC methode gebruiken. Dit is een model dat 4 typen kleuren weergeeft over 2 assen. Zo hebben we een soort kompas om over twee elementen te praten:

  • Taak versus Mens focus
  • Energie richting (Actief of reflectief)

Direct een disclaimer: we zijn allemaal alle kleuren, alleen in verschillende mate en in verschillende situaties. Het gaat om ontdekken welk type energie je makkelijk ligt, welke niet en waarom je soms jezelf tegenwerkt met je valkuilen.

Iemand die bijvoorbeeld zelf veel natuurlijke 'rode' energie heeft zal zichzelf misschien beter kunnen motiveren dan iemand die wat rustiger 'groen' is. Aan de andere kant kan die natuurlijke rode energie kan ook omslaan in negatieve energie als iets niet lukt, terwijl de persoon met groene energie veel beter met zulke tegenslagen kan omgaan. Het punt van het verhaal is dat kennis en zelf-inzicht aan de basis ligt van fundamentele verandering. Dus hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker je je krachten in kan zetten en des te adequater je met je valkuilen om kan gaan.


Krachten en valkuilen

4elementen

Rood staat voor winnen en voor een uitdagend doel gaan. Deze mensen willen doorgaan en vaart maken. Toch zijn ze soms ongeduldig en willen ze racen naar de finish. Ook zijn ze vaak te kritisch en nors als het even niet lukt. 

Geel staat voor nieuwsgierigheid en openheid. Er zijn grote enthousiaste ideeën en dromen maar het is vaak te toekomstgericht en te weinig gefocust op het moment van nu, waardoor niks in uitvoering wordt gebracht. 

Groen is vredig, empatisch en comfortabel. Maar soms wil deze kleur daarom juist niet de status quo doorbreken. Uiteindelijk zijn steun, loyaliteit, vertrouwen en een prettige omgeving belangrijk, maar actie ook. 

Blauw is van de duidelijke regels. Het liefst is alles gedetailleerd en perfect. Hierdoor wil deze kleur vaak teveel plannen en te weinig uitvoeren. Zo ontstaat er verlamming door over-analyse van het probleem of de situatie. 


Hoe ga jij om met je valkuilen?

Dus welk van deze krachten en valkuilen herken je bij jezelf? Dit is de eerste stap in het proces. Met bewustwording en gepaste actie kunnen we vervolgens over deze valkuilen heenstappen.

Daarom is de oefening hier om voor jezelf een lijst te maken van valkuilen die je zelf wel is tegenkomt. Bespreek deze met anderen en identificeer de kleur die je in jezelf moet activeren om deze valkuil tegen te gaan.

Ben je te kritisch naar jezelf als het fout gaat? Leer de groene kleur van empathie te activeren om in een positieve stemming te blijven. 

Ben je te dromerig en toekomstgericht? Leer de blauwe kleur van plannen te activeren om aan een actielijst te werken. 

Ben je te comfortabel en vredig met hoe het is? Leer de rode kleur van daadkracht te activeren om in actie te komen. 

Ben je te perfectionistisch en wil je alles volgens de regels doen? Leer de gele kleur van inspiratie te activeren voor meer creativiteit. 


Zoeken naar de persoon die je wil worden

chameleon

Uiteindelijk staat onze persoonlijkheid niet vast.

Sterker nog, over de tijd heen zullen we allemaal veranderen.

De vraag is of je ook intentioneel kan groeien.

Zodra je jezelf er toe zet om te werken aan je persoonlijke valkuilen zal je namelijk ook steeds vaardiger worden en voelen in je leven.

Uiteindelijk is het de kwestie om van alle kleuren wat te hebben zodat je in iedere situatie jezelf kan aanpassen aan de situatie.

Net zoals een kameleon kunnen we leren om ons aan te passen aan onze omgeving.

Door te groeien als persoon, als mens, om onze gewenste toekomst te bereiken.